Implantologija

D Center - implantologija

Kaj so implantati?

Zobni implantati se vstavljajo v kost čeljustnic z namenom, da se na njih izdela protetična nadgradnja za izdelavo posameznih kron zob, mostičkov ali protez. Največkrat so iz titanijevih zlitin in biokompatibilni, kar pomeni, da jih telo sprejme in da pride do intimnega stika med kostjo in vsadkom – zobni vsadki so največkrat iz enakega materiala kot na primer kolčne proteze.

O implantatih je na spletnih straneh kolegov, ki se ukvarjajo z implantologijo,  napisanega in pojasnjenega zelo veliko. Dve najpogostejši vprašanji, ki nam jih pacienti zastavljajo, sta 1. »Kdaj bom lahko na implantatu dobil/a zob?« in 2. »Koliko me bo to stalo?«

Ker je pomembno, da tudi sami veste čim več o posegu, na katerega se pripravljate, vam v nadaljevanju podajamo celovite odgovore nanju in še na nekaj drugih vprašanj.

Kdaj na implantatu izdelamo zobe?

Kadar je le mogoče, se potrudimo, da na implantatih takoj izdelamo začasne zobe. To ima predvsem smisel, kadar vstavljamo implantat v kost  takoj po odstranitvi zoba v zgornji čeljusti v sprednjem vidnem delu zobnega loka. Če pacient v tem delu nima zoba že dlje časa, potem ima običajno že izdelan nek zobni nadomestek (začasen mostiček, protezico...), ki ga bo brez težav nosil še nekaj mesecev. Kadar odstranimo zob v zadnjem delu zgornje ali spodnje čeljusti, običajno počakamo do zacelitve rane in šele nato vstavimo implantat v kost (po 3 do 5 mesecih) in v tem predelu pacienti največkrat niti ne potrebujejo začasnih nadomestkov za zobe.

Zob nadomestimo z dokončno krono na implantatu potem, ko to dovoljujeta stanje kosti ob implantatu in mehkih tkiv – dlesni. To lahko traja od 10 tednov v področju spodnjih kočnikov do enega leta v področju zgornjih sekalcev, kjer je včasih potrebnih več operativnih posegov, da dosežemo dober estetski videz zoba. Dodatni kirurški posegi so potrebni bodisi za dograditev pomanjkljive kosti ali pa za korekcijo mehkih tkiv ob implantatih in oboje je pogosto predvsem v  sprednjem vidnem delu zobnega loka.

Kadar nadomeščamo več manjkajočih zob ali pa oskrbujemo povsem brezzobo čeljust, je čas, ki je potreben do dokončne oskrbe, spet odvisen od številih dejavnikov, najbolj pa od področja čeljusti, kjer nadomeščamo zobe, in od stanja kosti v predelu, kjer moramo vstaviti implantate. Tudi povsem brezzobo čeljust je mogoče oskrbeti z zobmi na implantatih v enem dnevu.

Kolikšna je cena implantata?

Cena je odvisna od posameznega primera in ni enaka, če nadomeščamo spodnjo šestico, ki je bila odstranjena pred šestimi meseci, ali pa zgornji sekalec, ki manjka že več kot pet let ali pa morda vstavljamo implantate v brezzobo čeljust za izdelavo implantatno podprte snemne proteze.

Zato je pomembno, da pride vsak pacient, ki si želi nadomestiti manjkajoče zobe z implantati, na pregled in pogovor. Cene, navedene v ceniku, so zato informativnega značaja in se lahko spreminjajo ob različnih situacijah. Za vsako težavo obstaja več rešitev in samo ob natančnem pregledu in po pogovoru s pacientom, je mogoče izbrati najprimernejšo rešitev, ki bo pacientu najbolj ustrezala tako v smislu kvalitete videza in funkcije zob kot tudi v finančnem smislu.

Naslednji dve pogosti vprašanji pacientov sta:

Kolikšna je življenjska doba implantatov?

Implantat, če je ustrezno vstavljen, in je na njemu izdelana kvalitetna protetična nadgradnja, se obnaša kot zob. Kolikšna je življenska doba spodnjih šestic? Včasih moramo 13 - 14 letnim otrokom odstranjevati povsem gnile šestice, pri marsikateri babici pa so še povsem lepe in v funkciji. Geni seveda naredijo svoje, največ pa pacienti in njihovi terapevti.

Kaj storiti, če kosti v čeljusti ni dovolj za vstavitev implantatov?

Pogosto se zgodi, da si pacienti želijo protetično oskrbo na implantatih, po natančnem pregledu pa ugotovimo, da je kost čeljustnic pomankljiva. V D centru obravnavamo tudi najbolj kompleksne paciente, ki potrebujejo obsežne dograditvene postopke v čeljustih pred vstavitvijo implantatov. Držimo se načela, da poskušamo najti za vsakega čim manj komplicirano rešitev in temu ustrezno prilagajamo zdravljenje, velikokrat pa brez rekonstrukcij čeljusti in dograjevanja kosti ne gre.

Ali dajemo garancijo na implantate?

Če kirurg, protetik in tehnik dobro opravijo svoje delo, potem je na pacientu, da skrbi za zobe na implantatih. Poleg vrhunske higiene to pomeni tudi redne kontrole pri zobozdravniku vsakih šest mesecev. Pri zobeh, ki so izdelani na implantatih, je cela vrsta mehanskih delov tako ali drugače povezanih med sabo (včasih so deli privijačeni, včasih zacementirani, včasih oboje) in vedno se lahko kakšen del odvije, odcementira, premakne... Ob rednih kontrolah se takšna težava reši v nekaj minutah, če pa težava traja nekaj let (in pacienti za to največkrat niti ne vedo) potem se lahko zgodi, da moramo v skrajnih primerih implantat tudi odstraniti –  podobno kot gnil zob, ki bi ga bilo prav tako mogoče rešiti ob pravočasnem obisku zobozdravnika.

Če moramo implantat odstraniti zaradi težav, ki so povezane s kirurškim posegom, ga nadomestimo brezplačno. Noben kirurg namreč nima 100 % uspeha in vedno lahko gre kaj narobe. Kirurški zapleti se običajno pokažejo že v prvem letu po vstavitvi implantatov. Ni odveč tudi pripomniti, da se velika večina zapletov zgodi pri rednih kadilcih.