Po posegih

Po obisku pri zobozdravniku boste upoštevali navodila, ki jih boste prejeli. Po kirurških posegih je priporočljivo hlajenje. Operirano področje se hladi 15-20 minut, nato pa se napravi 10 do 15 minutni premor in nato se spet nadaljuje s hlajenjem. Hlajenje je smiselno prva dva dneva po posegu. Ovijanje v šal ničemur ne koristi, kvečjemu škodi, tudi pozimi, ko je zunaj mrzlo. Zaradi mraza se stanje po posegu zanesljivo ne bo poslabšalo. Po hranjenju je potrebno usta izpirati. NE UPORABLJAJTE KOMERCIALNIH USTNIH VODIC, KI VSEBUJEJO KLORHEKSIDIN, dokler se ne odstrani šivov in so rane povsem zaceljene. Uporabljajte hladen kamilični ali žajbljev pripravek.

Šive se običajno odstrani sedmi dan po posegu, včasih tudi prej (npr po blefaroplastiki), včasih pa tudi kasneje (npr. po dograjevanjih kosti v čeljustih).

  • Po posegih na koži običajno rano prelepimo s trakastimi obliži, ki ostanejo na mestu do odstranitve šivov, obliže, ki prekrivajo trakaste obliže, pa lahko menjamo.
  • Po nekaterih posegih v zgornji čeljusti je potrebno upoštevati navodila glede prepovedi povečevanja tlakov v zgornjih dihalih.
  • Do odstranitve šivov je smiselno odpovedati se kajenju (prepoved kajenja je nujna prve tri dni po posegu) in pitju alkohola. Prav tako se je do odstranitve šivov smiselno odpovedati večjim fizičnim naporom.
  • Upoštevati je potrebno vsa dodatna navodila, ki jih pacienti prejmejo po posegu, vključno z navodili glede morebitnega jemanja antibiotikov.