Oprema in tehnologija

Sodobne kirurgije danes seveda ni brez ustrezne sodobne opreme in materialov. Precej operacij je enakih že vrsto let, nekatere celo že nekaj desetletij. Pri posegih, ki se pred desetletji ali pa pred nekaj leti še niso izvajali – predvsem v implantologiji in estetski kirurgiji,  pa se razvija cela vrsta inštrumentov in opreme. V D centru sledimo novostim in smo opremljeni z najsodobnejšo tehniko in materiali. Po 20 letih dela smo postali morda nekoliko bolj kritični do nekaterih novosti. Ko se pojavi kakšna nova tehnika, ki se jo opeva kot najboljšo, gremo osebno do tistega, ki jo je razvil in se je naučimo. Potem pa jo uporabimo, če res deluje, po potrebi prilagodimo, ali pa uporabimo samo v določenih pogojih. Verjamem, da vse tisto, kar je novo, ni nujno napredno in vse tisto, kar je napredno, ni nujno novo. Vendar, kar se tiče zobozdravniških in kirurških inštrumentov in opreme, opreme za radiološko diagnostiko in opreme za dezinfekcijo in sterilizacijo, imamo v novem D centru točno tisto, kar smo si vedno želeli.

Smo eni prvih, ki smo začeli uporabljati krvne pripravke v implantologiji. Ti se danes uporabljajo tudi v estetski kirurgiji. Uporabljamo jih že osem let in si danes večjih posegov v implantologiji, kjer je potrebno kost dograditi, sploh ne predstavljamo več brez te opreme. Za kostno kondenzacijo in razširitev ne uporabljamo samo ročnih inštrumentov, ampak posebej za to izdelane svedre, ki se vrtijo v nasprotno smer in ob pripravi vrtine za implantat ne odnašajo kosti.

Dr. Dovšak je bil zanesljivo prvi v Sloveniji (skupaj z dr. Vesnaverjem), ki je začel uporabljati laser v oralni in maksilofacialni kirurgiji. Laser je pri nekaterih posegih nepogrešljiv in v zadnjih 20 letih se je področje njegove uporabe močno razširilo, laser, ki ga uporabljamo danes, pa je še komaj podoben tistemu izpred 20 let.