Implantologija

Zobni vsadki nadomeščajo korenine zob v čeljustnicah. Služijo nadomeščanju posameznih zob ali pa kot nosilci mostičkov ali protez. So idealna rešitev za paciente, ki potrebujejo nadomeščanje izgubljenih zob ali pa tiste, ki jim je zaradi bolezni v ustni votlini potrebno zobe odstraniti.

Potrebno je vedeti, da začne kost čeljustnic, potem, ko se odstrani zob, nezadržno propadati. Kost je namreč tkivo, ki se stalno prilagaja obremenitvam. Kjer ni zob, kost čeljustnic ni več obremenjena in ravnotežje se premakne v smeri razgradnje kosti. Propadanje kost ja najprej najbolj izrazito po širini, kmalu pa tudi po višini.

Pri večini pacientov je tako volumen grebena čeljustnice šest mesecev po odstranitvi zoba zmanjšan za približno 30 - 40%. Če je bilo izdiranje zoba težko in zapleteno, ali pa je bilo vnetje ob zobu močno izraženo, propade še več kosti.

Implantati služijo temu, da lahko na njih izdelamo zobe, kjer ti manjkajo. Imamo več kot 15-letne izkušnje v implantologiji, neprestano se izobražujemo in na drugi strani predavamo in vodimo delavnice, da izobražujemo druge zobozdravnike in kirurge. Uspešnost v implantologiji je visoka, preko 95% implantatov je po petih letih aktivnih in po 10 letih le nekaj manj. Za primerjavo: v ortopediji je po desetih letih tudi 5 – 10 % kolčnih protez potrebno zamenjati. Uspeh v implantologiji ne pomeni, da se je implantat vrasel v kost, ali pa, da je po petih ali desetih letih na implantatu še vedno izdelan zob. Uspešnost v implantologiji danes pomeni, da so na implantatih izdelani zobje, ki so lepi in funkcionalni in pacientu ne povzročajo težav. Če povsem funkcionalen zob na implantatu na mestu zgornjega srednjega sekalca estetsko ni sprejemljiv, to težko štejemo za uspeh. V prvi vrsti je za uspeh v implantologiji pomembna operacija, ki mora zagotoviti, da bo implantat obdan z zadostno količino kosti in da bo ogrodje, ki se izdela na implantatu, obdano z lepimi mehkimi tkivi. Sliši se preprosto, ampak to zahteva precej kirurškega znanja in izkušenj. Tako kot je v ortopediji velik del uspeha odvisen od rehabilitacije po posegu, je tudi pri zobnih implantatih pomembno, kaj se dogaja po operacijah. Najprej, kako bo izdelana protetika na implantatih. Zobozdravnik protetik in zobni tehnik morata tesno sodelovati in vnaprej v dogovoru s kirurgom vedeti, kako se bo izdelovala protetika. In potem je tukaj še pacient, ki mora vrhunsko skrbeti za ustno higieno in redno, dvakrat redno, hoditi na kontrole in k ustnemu higieniku.

Naš cilj ni, da paciente, ki imajo pomanjkljivo zobovje, oskrbimo z implantati, ampak, da poskrbimo za funkcionalno in lepo zobovje, ki bo skladno z obrazom in navadami pacienta. To je pomembno vedeti, predno se postavi vprašanje, koliko pa pri nas stane implantat. Ni vseeno, ali se nadomešča pred kratkim izbit zgornji sekalec pri mladem pacientu, ki ima sicer brezhibno zobovje, ali pa ureja brezzobo čeljust pri starejšem pacientu, ki je do pred kratkim nosil snemno protezo, ki pa se je zlomila.

Nemalokrat tako izberemo rešitev, ki pri pacientih, ki imajo zelo slabo in pomanjkljivo zobovje, sploh ne vključuje implantatov.