Po posegih

Navodila za čas po posegih v ustni votlini

Po kirurških posegih je priporočljivo hlajenje. Operirano področje se hladi 15-20 minut, nato pa se napravi 10 do 15 minutni premor in nato se spet nadaljuje s hlajenjem. Hlajenje področja ran je smiselno prva dva dneva po posegu. Ovijanje v šal ničemur ne koristi, kvečjemu škodi, tudi pozimi, ko je zunaj mrzlo. Zaradi mraza se stanje po posegu zanesljivo ne bo poslabšalo. Oteklina po posegih je običajno najhujša drugi do tretji dan po posegih. Nič ni nenavadnega, če ste zjutraj, ko vstanete, bolj otečeni kot pa preko dneva.

Po vsakem hranjenju je potrebno usta izpirati. NE UPORABLJAJTE KOMERCIALNIH USTNIH VODIC, KI VSEBUJEJO KLORHEKSIDIN, dokler se ne odstrani šivov in so rane povsem zaceljene. Uporabljajte hladen kamilični ali žajbljev pripravek in z njim izpirajte usta.

Zobe je sicer potrebno redno čistiti s ščetko dvakrat dnevno. Z ultra mehko ščetko je priporočljivo čistiti tudi šive na rani, če vidite, da se na njih nabirajo obloge po hranjenju. Veliko bolje je nežno očistiti šive, kot pa sesati hrano izpod dlesni, šivov, začasnih protetičnih nadomestkov…

Šive se običajno odstrani teden ali dva po posegu. Po nekaterih posegih v zgornji čeljusti je potrebno upoštevati navodila glede prepovedi povečevanja tlakov v zgornjih dihalih. To pomeni, da se ne sme pihati skozi nos (pomembno predvsem ob jutranjih umivanjih), ampak je nos potrebno in dovoljeno samo nežno brisati z robcem, tudi če iz nosu kaj priteče. Po posegih v zgornji čeljusti je namreč možno, da iz nosnice na operirani strani nekaj dni rahlo krvavi. V teh primerih se v nosnici nakaplja fiziološka raztopina – dobi se tudi nosno pršilo – nato pa se nos spet samo obriše, brez pihanja skozenj.

  • Vsaj do odstranitve šivov je smiselno odpovedati se kajenju (prepoved kajenja je nujna prve tri dni po posegu) in pitju alkohola. Prav tako se je do odstranitve šivov smiselno odpovedati večjim fizičnim naporom.
  • Po posegih v ustih je velikokrat potrebno nekoliko prilagoditi režim prehrane. Prva dva dneva naj bo hrana hladna ali sobne temperature. Sladoled ali ledene kocke pripomorejo k hlajenju. Kisla hrana ali pijača lahko preveč dražita ranjeno sluznico, enako orehi, lešniki, agrumi in surovo sadje ali zelenjava.
  • Na rani in med šivi se večkrat lahko pojavi belkasta snov. Pomembno je, da se ne prestrašite in da ne drezate v rano z namenom, da bi belkaste obloge odstranili. Največkrat gre za fibrin – beljakovino, preko katere se rana celi.
  • Kadar se na vstavljene implantate takoj izdela začasne zobe, je potrebno uživati mehkejšo hrano dva meseca. Enako velja, če se vrzeli zob nadomešča z nadomestki, ki so bodisi pritrjeni na sosednje zobe ali pa so vključeni v snemno protezo. Po posegih se namreč ne sme pritiskati na operirano področje, smiselno pa je, da je področje prekrito s protezo. Prevelik pritisk na protezo ali začasen zob (ugriz v tršo hrano ali predmet…) lahko povzroči pritisk na operirano in dograjeno kost in s tem nevarnost, da se celjenje kompromitira.
  • Po posegih lahko imate povišano telesno temperaturo. Če ta ne presega 38,5 stopinj Celzija, ni razloga za skrb. Lahko pa v delovnem času pokličete v naš Center, da se dogovorimo, ali je smiselno, da pridete na pregled predčasno, oziroma ali so potrebni kakšni dodatni ukrepi.
  • Povsem običajno je, da dlesen nad ali pod operiranim področjem čutite drugače. Takšno stanje lahko traja tudi do nekaj mesecev po posegih.
  • Upoštevati je potrebno vsa dodatna navodila, ki jih pacienti prejmejo po posegu, vključno z navodili glede morebitnega jemanja antibiotikov ali ostalih zdravil. Navodila prejmete ustno, so pa tudi zapisana v izvidu, ki ga prejmete.