Zaplet?

Po vsakem kirurškem posegu lahko pride do zapletov. Vseeno so ti redki in o njih vas seznanimo še pred posegom.

Manjše krvavitve iz ran so povsem normalne in jih je mogoče zaustaviti z blagim pritiskom preko gaze.

Bolečini po posegih se običajno ni mogoče izogniti in smiselno je vzeti sredstvo proti bolečinam še predno popusti učinek anestezije.

Prav tako je tudi oteklina po posegih nekaj običajnega. Oteklina začne naraščati takoj po posegu (bistveno manj, če se operirano področje hladi) in je običajno najhujša tretji dan po posegu. Po posegih v zgornji čeljusti lahko pacienti otečejo do te mere, da jim zapre očesno režo in takšna oteklina ne pomeni nujno, da je prišlo do zapleta (okužbe, krvavitve...).

Pacientom svetujemo, da poiščejo pomoč vselej, ko krvavitve iz rane ni mogoče ustaviti z običajnimi postopki, ko so prisotne kljuvajoče bolečine ali občutek iztekanja gnoja iz rane in ko telesna temperatura naraste preko 38,5 st. C. Po posegih v ustih je odpiranje ust vedno nekoliko otežkočeno, pri popolni zapori ust pa je potrebno po pomoč. Enako velja v primeru pordelosti kože na operirani strani in v primeru širjenja otekline na vrat. Po estetskih posegih na obrazu so kakršnekoli nevšečnosti še bolj zaskrbljujoče. Po vsakem posegu prejmete natančna navodila, na kaj vse je potrebno biti pozoren in kako nas kontaktirati v primeru težav ali vprašanj.