Zobozdravstvo

Splošno zobozdravstvo

Vse zobozdravstvene storitve v D centru so samoplačnike. V D centru obravnavamo šolske otroke. Pri njih izvajamo prve preglede in jih navajamo na ustno higieno in obiske zobozdravnika. Zaščitimo zobke in jih po potrebi zaplombiramo. Z laserjem neboleče prerežemo sluznične vezi (pod jezikom, na zgornji ali spodnji ustnici), kadar je to potrebno. Pri odraslih pacientih izvajamo redne in kontrolne preglede, zdravimo zobe in obzobna tkiva, predvsem pa se pacientov lotimo celostno – napravimo načrt ali več njih za zdravljenje celotnega zobovja in ustne votline, nato pa v zdravljenje vključujemo posamezne specialiste, če in ko je to potrebno.

Preberite si članek o delu zobozdravnika v reviji Moje zdravje.

Estetsko zobozdravstvo

Pojem estetsko zobozdravstvo zajema predvsem postopke, s katerimi poskrbimo za lepši videz pacientovega nasmeha. To niso samo luske, kot se pojem estetskega zobozdravstva pogosto napačno interpretira. Na prvem mestu so zdravi zobje in zdrava obzobna tkiva, ki morajo biti funkcionalni, za lep estetski videz pa je nemalokrat potrebna timska obravnava pacientov in tako v zdravljenje večkrat vključujemo tudi ortodonta, parodontologa in kirurga.

Zobna protetika

S protetičnim zdravljenjem največkrat nadomeščamo manjkajoče zobe. V grobem ločimo fiksno protetično zdravljenje (zobni nadomestki so fiksno pričvrščeni in se jih ne snema) in snemno protetično zdravljenje (zobni nadomestki - proteze - se snamejo in ponovno namestijo). V dobi implantologoje sta obe veji protetike vzcveteli in danes obstaja cela vrsta sodobnih in kvalitetnih materialov, ki jih še pred 10 - 15 leti ni bilo – tako nemalokrat obstaja veliko možnih protetičnih rešitev in vsakemu pacientu se je mogoče prilagoditi. Zobozdravnik, ki izvaja protetično zdravljenje, se ob pomoči ostalih strokovnjakov po natančnem načrtovanju odloči za tisto rešitev, ki je za posameznega pacienta najbolj ugodna tako estetsko, funkcionalno, pa tudi finančno.

Ustna higiena

Ustna higieničarka je pomemben član našega tima. Pomembno je, da ustno higieno izvaja diplomirana ustna higieničarka, ki pozna znake ustnih bolezni in sistemskih bolezni, ki se kažejo v ustih. Ustni higienik čisti zobe in medzobne prostore, izobražuje in motivira paciente glede izvajanja ustne higiene, išče znake bolezni v ustih in deluje predvsem preventivno. Večina nas misli, da bo naše ustno zdravje dobro, če si dvakrat dnevno ščetkamo zobe in nekajkrat tedensko nitkamo. Pa ni tako. Po 40 letu ima večina ljudi bolj ali manj izražene znake parodontalne bolezni. Zavedati se je tudi potrebno, da se vsak mesec količina plaka med zobmi podvoji. Priporočljivo je, da se k ustnemu higieniku hodi dvakrat letno, vsakih šest mesecev torej. Če za zobe ne skrbimo pravilno in pridemo po sedmih mesecih namesto po šestih, bo količina plaka podvojena. Pacienti, ki imajo vstavljene implantate pa resnično morajo hoditi na kontrole k higieniku. Prav tako vsi, pri katerih se načrtuje kirurški poseg v ustni votlini in imajo znake vnetja dlesni. S tem se bistveno zmanjša število komplikacij po posegih. Dokazana in pomembna je povezava med parodontalno boleznijo in sladkorno boleznijo, vedno več je dokazov, da slabo parodontalno stanje pomembno vpliva na razvoj demence, vnetja v ustih so lahko vzrok oddaljenim ognojkom, močno vplivajo na kardiovaskularne bolezni, prezgodnji porod…

Storitve ustne higiene pri nas izvaja izkušena diplomirana ustna higieničarka Ana Skalerič.

Kako poteka profesionalno čiščenje zob, si preberite tukaj.