Profesionalno čiščenje zob in obzobnih tkiv

Na kratko o profesionalnem čiščenju zob:

Gre za neboleč poseg, ki ga bo zobozdravnik ali ustni higienik opravita v zobni ordinaciji in ga prilagodita pacientovim potrebam.

Profesionalno čiščenje navadno poteka v naslednjih korakih:

  • Pregled zob in obzobnih tkih in načrtovanje poteka zdravljenja,
  • Popolna odstranitev trdih (zobni kamen in zabarvanja) in mehkih (zobni plak) zobnih oblog na vseh zobnih površinah in odstranitev oblog na dostopnih koreninskih površinah.
  • Čiščenje medzobnih prostorov in čiščenje dostopnih koreninskih površin, brez kirurških posegov v dlesen.
  • Poliranje zobnih kron in vidnih koreninskih površin s polirno zobno ščetko in polirno zobno pasto.
  • Ponovni pregled, dodatno čiščenje in po potrebi nanos zdravilnih past.
  • Navodila za ustrezno ustno higieno.

Postopek in trajanje profesionalnega čiščenja sta vedno odvisna od pacientovega individualnega stanja v ustni votlini.

Zakaj je preventiva pomembna?

Zdravi zobje in zdrava obzobna tkiva - celo življenje, je cilj, ki ga lahko deseže vsak, če poskrbi za ustrezno preventivo. Prej, ko začnete z ustrezno preventivo, manj možnosti je, da boste potrebovali zdravljenje pri zobozdravniku. Na področju zobozdravstva je možno prepoznati in preprečiti katerokoli zobno ali obzobno bolezen v zgodnji fazi razvoja in tako preprečiti resnejše težave. Kadar govorimo o preventivi kariesa in parodontalne bolezni moramo vedeti, da običajno ščetkanje ne zadostuje. Danes obstajajo jasni dokazi o tem, da vnetje v ustni votlini zaradi parodontalne bolezni neposredno vpliva na razvoj srčno žilnih bolezni, razvoj demence, ima vpliv na prezgodnji porod… . Zobozdravnik bo tako skupaj z ustnim higienikom nudil najboljšo oskrbo vašim zobem.

Kaj je profesionalno čiščenje zob?

Kadar govorimo o trdovratnih zobnih oblogah, ki so glavni vzrok za nastanek kariesa in parodontitisa, je pomembno vedeti, da je lahko včasih še tako ustrezna ustna higiena neuspešna. Zato obstaja profesionalno čiščenje zob. Pomaga odstraniti mehke in trde zobne obloge in bakterije. Tako sta zobna gniloba in parodontitis – vnetje obzobnih tkiv uspešno preprečena. Profesionalno čiščenje zob je več kot samo odstranitev zobnih oblog.

Kako poteka profesionalno čiščenje zob?

Profesionalno čiščenje zob se začne s pregledom celotnega zobovja. Za tem se odstrani mehke in trde zobne obloge na vseh zobnih površinah in v žepih s pomočjo dentalnih inštrumentov. Očisti se mesta, ki jih pacient težko doseže sam.
S pomočjo posebnih ultrazvočnih inštrumentov se odstrani zabarvanja, ki nastanejo zaradi pitja kave in čaja ter kajenja.

Najprej se odstrani trde, nato pa mehke zobne obloge. To se naredi s pomočjo različnih ročnih dentalnih inštrumentov, kot so manjše ščetke in zobne nitke. Bakterije se nabirajo na neravnih zobnih površinah, zato je pomembno tudi poliranje zob, ki zobne površine zgladi. Na čiste zobne površine se lahko nanese flourjev premaz, ki jih zaščiti pred žveplovimi plini. Pacient bo na koncu prejel še poduk o ustrezni ustni higieni doma.

Kdo nudi profesionalno čiščenje zob?

To pomembno preventivno storitev nudi vsak zobozdravnik, pri nas v D centru pa večino to opravi izkušena ustna higieničarka.

Kako pogosto naj bo profesionalno čiščenje zob?

Znanstveni dokazi so pokazali, da si morate enkrat na 6 mesecev profesionalno očistiti zobe poleg ustrezne ustne higiene doma, če želite ohraniti zdrave zobe in dlesni. Čeprav je res, da je pogostost profesionalnega čiščenja zob odvisna od primera do primera.

Koliko stane profesionalno čiščenje zob?

Stroške profesionalnega čiščenja zob pacient pokriva sam. Cena je odvisna od časa, ki ga zobozdravnik ali ustni higienik posveti pacientu. Poglejte si naš cenik ustne higiene.

Kako lahko sam izboljšam ustno higieno?

Učinkovita in redna ustna higiena je zelo pomembna za preventivo. Poleg uporabe paste, ki vsebuje fluor in protibakterijske učinkovine, morate v svoje vsakdanje ustno higienske navade vključiti tudi uporabo zobne nitke.
Še več, redni pregledi pri zobozdravniku in ustnem higieniku so del optimalne preventive. Tretji preventivni ukrep je profesionalno čiščenje zob.

Oskrba doma, redni pregledi in profesionalno čiščenje zob so tako najboljši način za preprečitev zobne gnilobe in vnetja obzobnih tkiv.