Težave s čeljustnimi sklepi

Težave s čeljustnimi sklepi so pogoste in že skoraj vsakdo jih je kdaj v življenju izkusil. Velika večina težav mine in ne zahteva posebnega zdravljenja. Vzrokov za nastanek težav s čeljustnimi sklepi je veliko in običajno nastopijo zaradi več vzrokov, ki delujejo hkrati.

Kako vemo, da gre za težave, povezane s čeljustnimi sklepi?

Težave se kažejo različno: kot bolečina pri hranjenju, glavobol, škripanje v sklepu, občutek šumenja v ušesu, bolečine v ušesu. Nekateri pacienti imajo težave z odpiranjem ust, pri nekaterih pa se čeljust zaskoči in ust ne morejo zapreti. Pri zdravljenju je tako zelo pomembna najprej dobra diagnostika bolezni, torej odkrivanje vzrokov, ki so pripeljali do težav.

Kako zdravimo težave s čeljustnimi sklepi?

Velika večina pacientov okreva z nekirurškimi metodami zdravljenja. Po natančnem pregledu se napravi načrt zdravljenja, ki lahko vključuje tudi protetično zdravljenje - nepravilen ugriz je lahko pogosto vzrok za težave s čeljustnimi sklepi. Zdravljenje se začne s fizioterapijo sklepov, pacienti prejmejo tudi posebna navodila glede prilagojenega režima prehrane in glede izvajanja fizioterapevtskih vaj. Nekateri pacienti potrebujejo zobno opornico, ki se jo običajno nosi ponoči. Opornice so različne in izdela se jih za vsakega pacienta posebej.

Le manjši delež pacientov ne odreagira na takšno zdravljenje in ti pacienti potrebujejo natančnejše preiskave sklepov (slikanje z magnetno resonanco) in eno od možnih kirurških zdravljenj.

Kako poteka kirurško zdravljenje?

Tudi kirurško zdravljenje se izvaja postopno - od manj agresivnega do najbolj kompleksnega. Začne se največkrat z artrocentezo - gre za poseg, ko v sklep zabodemo dve igli in preko njiju očistimo sklep s fiziološko raztopino. Če težave še vedno vztrajajo, se včasih odločimo za endoskopski poseg ali pa za odprto operacijo čeljustnega sklepa.