Rentgensko slikanje

Danes si sodobnega zobozdravstva in implantologije ne moremo predstavljati brez najsodobnejših rentgenskih aparatov. Razvoj slikovne diagnostike v zobozdravstvu in oralni kirurgiji je v zadnjih letih res močno napredoval. V D centru tako pacientom ponujamo ne samo slikanje z najsodobnejšo rentgensko aparaturo, ampak rentgenske posnetke tudi strokovno interpretiramo in pacientom izdamo pisni izvid. Izvajamo vse vrste lokalnih rentgenskih posnetkov in ortopantomografskega slikanja, ki sta v večini primerov še vedno standard, si pa danes sodobne diagnostike ne moremo več predstavljati brez tridimenzionalnih posnetkov s sodobnim aparatom za računalniško tomografijo s stožčastim snopom. Najsodobnejšo v tem primeru pomeni, da poleg izvrstne slike, ki jo dobimo po slikanju, pacienta obsevamo z najmanjšo možno dozo, ki nam še omogoča vrhunske posnetke. V diagnostiki se držimo načela, da naj bo sevanje toliko nizko, kot je še razumno sprejemljivo. Doza, ki jo pacient prejme po slikanju obeh čeljusti je približno enaka dozi, ki jo prejmemo v osmih dneh zaradi naravnega sevanja (65 µSv) Nemalokrat nam šele dober 3D rentgenski posnetek pokaže stanje v čeljusti do te mere, da opazimo patologijo, ki bi sicer ostala skrita, ali pa ovržemo morebitno patologijo, zaradi katere smo morda prvotno nameravali pacienta operirati.

Naš rentgenski aparat je teko med najhitrejšimi na trgu, saj je celoten 3D posnetek obeh čeljusti narejen prej kot v petih sekundah, kar hkrati seveda pomeni, da je doza sevanja bistveno manjša kot pri aparatih, ki za sliko porabijo dlje časa.

Pa še to. Sestavni del rentgenske preiskave je izvid. Načeloma mora izvid napisati tisti, ki je pacienta na preiskavo naročil, oziroma lahko za interpretacijo posnetkov in pisanje izvida pooblasti koga drugega. Si predstavljate, da kirurg odreže sumljivo spremembo in jo pošlje na preiskavo patologu. On opravi potrebna barvanja in pregleda vzorce pod mikroskopom, izvida pa ne napiše. Ne gre skupaj, kajne?

Pri nas prejmete specialistični izvid interpretacije rentgena. Pomembno je, da se interpretira vse, kar se na posnetkih vidi, ne samo tisto, zaradi česar je bil pacient poslan.