Blog

Cene v (zobo)zdravstvu

05.07.2019

V Sloveniji imamo precej edinstven zdravstveni sistem. Specialisti maksilofacialne in oralne kirurgije smo po svoji specialnosti v veliki meri del zobozdravstvenega sistema in v tem prispevku se bom dotaknil tega. Še iz časov bivše Jugoslavije se vleče prepričanje, da je pri nas zdravstvo zastonj, prav tako pa je vedno veljalo, da je za zobe potrebno nemalokrat doplačati, ali pa je bilo povsem sprejemljivo, da so obstajali zobozdravniki, ki so bili čisti zasebniki. Žilni kirurgi na primer si kaj takega v bivši Jugoslaviji niso mogli privoščiti.

Slovenijo so v zadnjih letih preplavile reklame Hrvaških zobozdravnikov, ki oglašujejo svoje storitve. To, da slovenskim kolegom oglaševanje svojih storitev ni dovoljeno, je druga zgodba. Kar se meni zdi zanimivo, je to, da skoraj vse reklame oglašujejo implantologijo. In skoraj vedno je v ospredju nizka cena storitev pri kolegih na drugi strani meje. Ali ni to zanimivo? Namreč, nobenega dvoma ni, da je implantologija kirurška veda. V večini Evrope in ZDA se z implantologijo ukvarjajo specialisti maksilofacialni ali oralni kirurgi, specialisti parodontologi ali pa zobozdravniki z ustrezno izobrazbo v implantologiji. Takšno izobraževanje praviloma traja okrog dve leti. Ne spomnim se, da bi v katerikoli reklami za implantate, nastopil kirurg ali drug specialist, ki se ukvarja s to dejavnostjo. Dejstvo je namreč, in to mi lahko verjamete, da imajo tisti kirurgi na Hrvaškem, ki so res dobri na področju implantologije, enake ali pa še višje cene kot v Sloveniji. Zakaj torej Slovenci tako množično iščemo cenejše rešitve za implantološko in protetično oskrbo v tujini? Saj so tudi v Sloveniji še cenejši zobozdravniki, kot tisti, ki se na Hrvaškem reklamirajo kot poceni. Ni drugega odgovora kot to, da reklame učinkujejo. Da ljudje res verjamemo sanjskim obljubam v reklamah. Na primer to, da si vrhunski športniki med treningom res privoščijo steklenico ledeno hladne Coca-Cole. Da s sredstvom za čiščenje pečice podrgnemo po pečici in ta se takoj sveti od sijaja in čistoče.

Nemalokrat mi kakšen pacient po predložitvi predračuna reče, da bi bila na jugu menda cena dvakrat nižja. In ne pomisli, da bi bila na severu verjetno vsaj dvakrat višja. Naj na tem mestu povem, da je kolčna proteza tudi neke vrste implantat. Celo iz enakega materiala je kot zobni implantat/vsadek. Bi si v primeru operacije na kolku želeli poceni rešitve ali dobrega kirurga? Bolnišnico, kjer imajo s takimi posegi dobre rezultate ali tisto, ki poleg operacije ponuja še popust pri nakupu vodnih postelj? Pri operacijah kolka in drugih posegih, kjer stroške krije ZZZS, ne pomislimo na stroške, pričakujemo pa kvaliteto. Zakaj kvaliteta naenkrat ni več na prvem mestu, ko je za poseg potrebno plačati iz lastnega žepa? Ne trdim, da vsi kolegi, ki se ukvarjajo z implantologijo in imajo v primerjavi s Slovenijo nizke cene, ne delajo kvalitetno. Je pa to manj verjetno. Najprej zato, ker večino vrhunskih in resnično dobrih kolegov, ki se ukvarjajo z implantologijo, tudi na Hrvaškem, poznam. In vem, da imajo enake ali pa višje cene kot pri nas v Sloveniji.

Menda je bila nekje v aprilu 2019 po televiziji oddaja o cenah zobozdravstvenih storitev in novinarka, ki je oddajo vodila, se je menda zgražala, ker je cena storitve nekajkrat presegala ceno materiala. Sam oddaje nisem videl, ampak razmišljanje je enako neumno kot če bi se novinarka vprašala, koliko stane material za njen telefon, njene čevlje, torbico itd. Iz česa je torej sestavljena cena zobozdravniške/kirurške storitve? Koliko res stane implantat?

Dostikrat nas namreč pacienti kličejo po telefonu in sprašujejo, koliko pri nas stane implantat. Naš odgovor je, da verjetno ne potrebujejo implantata, ampak zob ali več njih. In jih povabimo na pregled. Pregled običajno traja med 30 in 60 minut, nemalokrat pa tudi dvakrat več. Pregledamo in natančno izprašamo pacienta, pregledamo slikovno dokumentacijo, ki jo pacienti že imajo, ali pa
odredimo še dodatna rentgenska slikanja in nato interpretiramo posnetke. Napravimo natančne in kvalitetne fotografije ust in zobovja. Napravimo načrt rehabilitacije in zdravljenja in o vsem napišemo izvid, ki ga pacient prejme po pošti. Iz izkušenj lahko napišem, da je v implantologiji najbolj pomemben načrt. Zato pregled, kot sem ga opisal, ne more biti brezplačen. Pri nas stane pregled od 50 do 80 €, če gre za obsežna prebiranja dokumentacije in rentgenskih posnetkov, tudi 120 €. Ponujamo pa tudi brezplačne posvete. Zakaj? Ker verjamemo, da včasih pri pacientih obstajajo dileme, kaj storiti. Morda so bili deležni dveh različnih mnenj in ne vedo, kako naprej. Morda iščejo strokovnjaka, pa ne vedo, ali jim bo pri nas všeč. Tudi, ko vstopimo v trgovino, ne vemo, ali bomo kaj kupili ali ne. Zavedamo se, da bi bilo nesmiselno odganjati ljudi, ki so prišli na primer v draguljarno samo malo pogledati… Na odločitev, ali bomo kaj kupili ali ne vpliva veliko faktorjev, kako se nekje počutimo pa je gotovo eden od bistvenih. Brezplačni posvet pri nas traja 10 minut. Ni namenjen pregledovanju obsežne dokumentacije, ampak razrešitvi vprašanj, ki jih imajo pacienti. Na primer, ali je določen zob res smiselno odstraniti? Ali je ob vstavljanju implantata res potrebno dograditi kost? Ali res ni možno vstaviti implantatov v zgornjo čeljust? Ali bi se pacient pri nas počutil dobro in varno? Itd, itd. Nemalokrat pacienti po brezplačnem posvetu pridejo še na obsežnejši pregled, ki se ga pa plača. Po brezplačnem posvetu pacienti ne prejmejo izvida.

In zdaj nazaj k vprašanju, koliko stane implantat? Tisti, ki so med glavnimi implantatnimi sistemi v svetu, večinoma med 180 in 300 €, odvisno od proizvajalca in od marže prodajalca. To je občutno predrago, če vprašate mene. Obstajajo pa tudi taki implantati za 50 €. Ali pa za 15 €. Skupaj z maržo prodajalca. Material torej ni drag. Nemalokrat se vrne pacient iz tujine, kjer je plačal 300 € za vstavitev implantata, po našem predračunu pa bi plačal recimo 850€, ampak ima v ustih implantat, ki stane 15 €. V Sloveniji je precej pacientov z začasnimi implantati v ustih, pa se tega niti ne zavedajo. Dokler ne pride do težav. Kar traja približno leto dni, običajno še manj, redko pa več. Zanesljivo so v tem poslu ogromni zaslužki in podjetja, ki proizvajajo kopije implantatov, lahko te ponujajo po nižjih cenah, ker ne vlagajo v razvoj, raziskave, manj je kontrole kvalitete in sterilnosti itd. Ali se zato splača kupovati kopije? Tu so mnenja deljena. Osebno nisem pristaš tega. Ne gre namreč samo za implantate, ampak tudi za vse ostale komponente, ki so potrebne, da se na koncu lahko izdela protetika na implantatih. Uveljavljeni proizvajalci tukaj vseeno prednjačijo. Uveljavljeni ne pomeni, da so to tisti, ki so na svetovnem trgu najbolj prisotni, ampak tisti, ki so na trgu vsaj 10 let. Vendar, kot rečeno, pacienti ne rabijo implantatov, ampak zobe. Zobe, ki bodo dolgo v funkciji, bodo lepega in naravnega videza in s katerimi ne bo težav, zaradi katerih bi morali neprestano hoditi na preglede in kontrole ter dodatne posege. Uspeh v implantologiji je odvisen od več dejavnikov. Najprej je tu kirurg. Skupaj s protetikom izdela načrt zdravljenja in začne s kirurškim delom zdravljenja. To je v osnovi enostavno: implantat mora biti pravilno postavljen v vseh treh dimenzijah, mora biti obdan z dovolj zdrave kosti in dovolj zdravimi in kvalitetnimi mehkimi tkivi. To doseči pa večinoma ni preprosto in zahteva veliko znanja o biologiji tkiv in veliko izkušenj. Pomembno je tudi, s kakšnim materialom kirurg dela in kakšno opremo uporablja. Tudi to, kje in v kakšnih prostorih dela. Vse to vpliva na ceno. Upam si trditi, da če nekdo v Sloveniji računa za vstavitev implantata manj kot 600€, potem delo zelo verjetno ne more biti dovolj kvalitetno opravljeno - vsaj po današnjih sodobnih standardih ne.

Cene vstavitve implantatov se v Sloveniji večinoma gibljejo med 800 in 1000 €. Dograjevanje kosti se plača posebej. Nemalokrat je potrebno poskrbeti tudi za mehka tkiva ob implantatih. Ne samo zaradi lepšega estetskega videza, ampak predvsem zato, da dolgoročno zmanjšamo možnost zapletov ob implantatih. Po opravljenem kirurškem delu sledi protetični del zdravljenja. Na implantatu je potrebno izdelati krono. V tem delu se cene spet močno razlikujejo. Ni vseeno, ali se izdeluje krona na spodnji šestici ali pa na zgornji enki (srednjem sekalcu). V tem delu zdravljenja je pomembno sodelovanje tehnika in protetika-zobozdravnika. Cena je spet odvisna od materialov, ki se uporabijo
in od cene, ki si jo postavita protetik-zobozdravnik in tehnik. Danes se marsikje, kjer ponujajo poceni storitve, izpušča posamezne faze v protetičnem delu, kar lahko močno poceni končni izdelek in pospeši rehabilitacijo. Na žalost pa se to vedno pozna na kvaliteti, predvsem v smislu dolgoročne uspešnosti izdelka. In na koncu je za uspeh odgovoren tudi pacient. Pravilno in redno mora čistiti zobe ter redno, dvakrat letno, hoditi na kontrolne preglede.

Če povzamem, implantologija je večinoma kirurška dejavnost. Nemalokrat pa je potrebno pred kirurškim posegom v zdravljenje vključiti še druge specialiste - ortodonta, parodontologa, endodonta… Ravno zato je dober načrt tako pomemben. Ob slabem načrtovanju se lahko na primer zgodi, da imamo v kosti odlično postavljen implantat, na katerem pa ni mogoče izdelati krone, ker se prej ni izvedlo ortodontkega zdravljenja ali pa se ni uredilo višine griza…

Pacientom predlagam, da se pred odločitvijo, komu bodo zaupali delo v svojih ustih, seznanijo s tistim, ki naj bi to počel. Med njima se mora vzpostaviti zaupanje. Kot sem napisal, je implantologija v velikem delu kirurška dejavnost. Ali je tisti, ki bo pacienta operiral, kirurg? Če ni, kakšna znanja ima? Si jih je pridobil na rednem šolanju ali na vikend tečajih? Nič ni narobe, če postavite takšna vprašanja. Gre za posege, ki se bodo izvajali v vaših ustih in niso poceni. Osebno ne poznam kirurga implantologa, ki bi ga cenil kot strokovnjaka in ki ne odstranjuje modrostnih zob sam. V Sloveniji se na primer velikokrat zgodi, da zobozdravnik napoti pacienta h kirurgu na odstranitev zobne korenine, ki je ostala v kosti, da bi implantat kasneje vstavil sam, saj se je tega naučil na 4-urnem tečaju na svinjskih čeljustih.

Odstranjevanje modrostnih zob ni enostavna operacija, lahko je celo precej zapletena. Dva pomembna živca, ki ju je potrebno na vsak način varovati, sta večinoma samo 1 mm oddaljena od dela, kjer odstranjujemo kost s svedrom, ki se vrti s skoraj 40.000 vrtljaji na minuto. Med kirurgi velja, da je mlad kirurg ali specializant kirurgije vešč posegov v ustni votlini, ko opravi 1000 odstranitev modrostnih zob. V tem času se nabere dovolj zapletov, ki se pripetijo med in po posegih, da se navadi na njihovo obvladovanje. In v tem času ne sme poškodovati nobenega živca. Tudi v tej panogi velja načelo 10.000 ur. Kot v šahu, umetnosti, glasbi ali športu. Enostavno vprašanje za kirurga, ki naj bi vstavljal implantate, je poleg prej omenjenih torej tudi, koliko modrostnih zob je v preteklem letu odstranil. Sam ne bi zaupal svojih ust nekomu, ki jih ni vsaj 50, še bolje 100. Šele potem bi vprašal za ceno…