Lasersko odpravljanje smrčanja – NIGHTLASE metoda

Smrčite? Smrči vaš partner?

Kliknite tukaj in so oglejte prispevek o odpravljanju smrčanja z laserjem!

 Tukaj pa lahko preberete kratek povzetek metode v prispevku v reviji Lady Zvezde

Preberite si o novi metodi odpravljanja smrčanja z laserjem. Učinkovito in neboleče!

Spanje je za zdravje posameznika izjemno pomembno in pomanjkanje kvalitetnega spanca s časom pusti resne posledice na zdravju. Smrčanje lahko krati kvaliteten spanec tistemu, ki smrči, še bolj pogosto pa spalnemu partnerju. Do smrčanja pride zaradi vibracij ali obstrukcij v dihalni poti in ni nujno, da zaradi smrčanja vedno pride tudi do obstrukcije, to je zapore dihalnih poti.

Če do zapore dihanja pride, pacienti za nekaj sekund pa vse do minuto ali dve! prenehajo z dihanjem. Dihalne mišice prsnega koša in prepone pa se še vedno napenjajo, da bi zrak prodrl v pljuča, vendar zaradi zapore dihalnih poti, največkrat v področju korena jezika ali pa spodnjega dela žrela, do tega ne pride. Zato začne padati nasičenost krvi s kisikom, poveča se krvni tlak in zviša se frekvenca srca. Ko nasičenost kisika v krvi močno pade, se vklopijo možgani, ki prekinejo globok spanec in zrak končno prodre v pljuča zaradi vse večjega napenjanja dihalnih mišic in aktivacije pacientka. Srčni utrip in tlak se počasi normalizirata, kmalu pa se celoten cikel ponovi. Takšni ciklusi, ko pacient med spanjem ne diha, se lahko ponavljajo večkrat vsako uro, pri nekaterih tudi do več 10-krat. Vsakdo, ki smrči, nima tudi obstrukcije, skoraj vsi, ki bolehajo za obstrukcijsko apneo v spanju, pa izrazito smrčijo. Smrčijo zaradi vibracij v predelu mehkih tkiv, kjer prihaja do zapore dihalnih poti in zaradi vibracij v predelu mehkega neba.

Motnje spanja pustijo resne posledice na zdravju posameznika. Najbolj je prizadet krvožilni sistem, pri pacientih, ki imajo motnje spanja in smrčijo je povečana pojavnost srčnih kapi. Zaradi nezadostnega spanca je okrnjen imunski sistem, kar ima prav tako za posledico celo vrsto možnih bolezni. Že dolgo je znana jasna povezanost med motnjami spanja (izražena z indeksom apneje in hipopneje) in prometnimi nesrečami. Ljudje, ki imajo indeks apneje in hipopneje med spanjem večji od 10, in takšnih ni malo, imajo bistveno večje možnosti, da bodo udeleženi v prometni nesreči. (N Engl J Med 1999, 340; 847-51). Prav tako obstaja jasna povezava med smrčanjem in sladkorno bolznijo tipa II. Pacienti, ki redno smrčijo imajo dvakrat večje možnosti, da zbolijo za sladkorno boleznijo tipa II glede na populacijo, ki ne smrči (American Journal of Epidemiology, Volume 155, Issue 5, 1 March 2002, Pages 387–393).

Tako je število bolezni, ki so tako ali drugače povezane s smrčanjem, veliko in smrčanje še zdaleč ni samo socialna nadloga.

V D centru smo že leta 2009 začeli s takrat povsem novo metodo zdravljenja smrčanja - danes ima metoda ime Nightlase – s Fotoninim laserjem. Od prvih začetkov pa do danes smo metodo izpopolnili do te mere, da lahko danes ob pravilni selekciji pacientov pričakujemo skoraj 80 uspeh pri odpravljanju smrčanja.

V D centru se pacientov, ki smrčijo, lotimo celostno. Pred kakršnimkoli zdravljenjem sta potrebna natančen pregled in natančna diagnostika. Včasih smo paciente pošiljali v spalni laboratorij v Kliniko Golnik, danes pa naši pacienti izvajajo polisomnografijo doma s prenosnim aparatom, ki si ga sposodijo pri nas. Predno se namreč lotimo odpravljanja smrčanja, je pomembno ugotoviti, ali prihaja tudi do zapore dihalnih poti med spanjem, oziroma, koliko so med spanjem obremenjene dihalne mišice, ali med spanjem prihaja do padca nasičenosti krvi s kisikom itd. Zelo pomembno je namreč ugotoviti, kateri pacienti so primerni za lasersko odpravo smrčanja, kateri pa potrebujejo nadaljnjo specialistično oziroma drugačno obravnavo.

V preteklosti je bil najbolj pogost poseg za zdravljenje smrčanja izrezovanje dela mehkega neba (uvulofaringopalatoplastika). S tem se je skrajšalo mehko nebo, ki tako ni več vibriralo ob zadnji steni žrela. Poseg je bil, oziroma je, krvav, boleč, pacienti so nemalokrat imeli bolečine še več mesecev po posegu, sam poseg pa ni vplival na tonus mišic, predvsem pa ni rešil problema obstrukcije dihalnih poti med spanjem, do katere prihaja zaradi zapore tkiv nižje od mehkega neba – korena jezika in spodnjega dela žrela. Druga pogosta metoda zdravljenja je ablacija z radiofrekvenčnim nožem, ki ne naredi nič drugega kot brazgotino v mehkem nebu. Poseg ni natančen in ni mogoče napovedati uspeha ali globine ablacije in s tem pooperativnih težav, ki so s tem povezane.

Z laserskim odpravljanjem smrčanja smo v sodelovanju z izdelovalcem laserskih sistemov Fotono začeli prvi v Sloveniji in med prvimi v svetu leta 2009. Opravili smo nekaj študij in danes znamo pravilno selekcionirati paciente, ki so primerni za takšno vrsto zdravljenja in s pravilnim pristopom in pravilnim zdravljenjem nam uspe v skoraj 80 % primerov odpraviti smrčanje do te mere, da so pacienti zadovoljni. Zadovoljstvo pacientov skoraj povsem ustreza tudi meritvam, ki jih opravimo po zdravljenju - torej se po zdravljenju pri 78 % pacientov indeksi, ki so pomembni pri vrednotenju smrčanja, zmanjšajo za vsaj 50%. Pri nekaterih pacientih je potrebno izdelati še posebne nočne opornice, ki si jih namestijo na zobe, potrebno je poskrbeti za prehodnost nosu in pacienti morajo izvajati posebne vaje za povečanje tonusa v mišicah žrela ter upoštevati naša navodila glede priprav na spanje.

Kako poteka zdravljenje?

Zdravljenje poteka brez rezanja in brez prodiranja v tkiva mehkega neba. Poseg je torej povsem nekrvav. Z ustreznim laserjem delujemo na tkiva mehkega neba na tak način, da se tkiva v mehkem nebu skrčijo, poveča se napetost v mišicah in tkivih, mehko nebo se odmakne od zadnje stene žrela, zaradi česar ne prihaja več do vibracij med dihanjem. S tem se poveča tudi prehodnost nosu in olajša dihanje skozi nos. Poseg se opravi tudi brez injekcij lokalnega anestetika, ampak žrelo samo pošpricamo z anestetikom v pršilu. Po posegu pacienti normalno opravljajo vse funkcije in ne potrebujejo počitka.

Opravi se tri ali štiri posege v razmaku 14 dni, vsak poseg traja okrog 30 minut. Meritve s prenosnim somnografom, ki ga pacienti prejmejo za domov, se opravijo pred posegi in nato včasih še po končanem zdravljenju. Za spremljanje smrčanja uporabljamo tudi posebno aplikacijo na pametnem telefonu.

In po posegu?

Po posegu lahko imajo pacienti občutek praskanja v žrelu, kar traja dan ali dva. Občutek je tak, kot bi zaužili prevročo juho. Občutek se pojavi pri nekaj več kot polovici pacientov in to samo po prvem posegu, po drugem in tretjem pa ne več. Do danes nismo opazili nobenih komplikacij pri pacientih, učinek pa ni trajen in se priporoča, da se poseg ponovi enkrat letno – en poseg in ne serije treh.

S posegom laserskega odpravljanja smrčanja ne moremo povsem pozdraviti obstrukcijske apneje v spanju, lahko pa se stanje precej izboljša, saj postane zgornji del dihalne poti bolj prehoden. Je pa treba bolezen prepoznati pred zdravljenjem smrčanja, saj gre za resno obolenje, ki ima resne posledice za zdravje. Najbolj učinkovita metoda (poleg naprave CPAP) za zdravljenje obstrukcijske apneje v spanju je premik spodnje in zgornje čeljusti naprej z operacijo. S tem se koren jezika in mehka tkiva spodnjega dela žrela toliko odmaknejo od zadnje stene žrela, da lahko zrak nemoteno potuje v pljuča med dihanjem. Gre pa za zelo zahteven in obsežen poseg, ki pride v poštev res samo pri tistih pacientih, ki jim z drugimi metodami nikakor ni mogoče pomagati in teh pacientov je zelo malo.

Kako do laserskega zdravljenja

V D centru nudimo paket, ki vključuje natančen pregled, diagnostiko s prenosnim somnografom in analizo ter interpretacijo podatkov ter individualno usmerjeno zdravljenje glede na rezultate somnografije in aplikacije na pametnem telefonu. Če torej smrčite ali smrči vaš partner, se naročite na pregled.

Sem zdravnik/zobozdravnik. Kje se lahko naučim, kako odpravljati smrčanje z laserjem

V D centru redno izvajamo delavnice o laserskem odpravljanju smrčanja in do danes smo izobrazili že več deset domačih in še nekajkrat več tujih zdravnikov in zobozdravnikov, ki prihajajo v Ljubljano iz vsega sveta. Dr. David Dovšak je sicer tudi reden gost na mednarodnih srečanjih, kjer predava o laserskem odpravljanju smrčanja. V prostorih FOTONE deluje center LAHA (LaserAndHealthAcademy), kjer dr. Dovšak in drugi predavajo o Nightlase metodi, urnik pa je objavljen na spletni strani Akademije. Individualne delavnice pa izvajamo v D centru.

https://www.youtube.com/watch?v=4RDG0Fh3vRk